Karins Kviltar

Alla djur är installade

2010-10-29

I tisdagsmorse ringde telefonen vid sjutiden på morgonen. Det är kvigor i vår trädgård, säger grannen glatt i telefonluren.Det är frostigt och kallt och det är klart att äpplena är frestande för hungriga kvigor. Vi tar in dem i ungdjursstallet och kan med vissa omflyttningar se till att alla får ätplats och sovplats. Kossan och hennes kalvar får vara i sjukboxen och bli vattnade i en 80 liters bytta. Det är en tremporär lösning då kalvarna ska till slakt på torsdag och kossan och några kvigor får flytta till gamla ladugården.

På torsdagen lastar vi tidigt de bägge amkalvarna som ska till slakt till Skebo slakteri. Anguskorsningen säljer vi och den andra tar vi återtag på, så nästa vecka blir det styckning, malning av köttfärs, kokning av buljong och nerpackning av kött i frysen för hela slanten.

Kossan och sex st dräktiga kvigor får flytta till gamla ladugården. Där är de uppbundna på traditionellt vis vid ett foderbord. Kossan saknar sina kalvar så vi hämtar två nya från Billinge som ska få snutta på henne ett par månader innan det är dags för henne att gå i sin inför nästa kalvning som ska ske i slutet av april nästa år.

Det är bra att ha den gamla ladugården i reserv och har jag något djur där måste jag ha flera så att inte vattnet fryser när det blir kallt i vinter.

Idag är jag ensam hemma då VDn har åkt till Uppsala för att hjälpa Erika att flytta till Falun.

Kvigorna ska ha foder, kossan ska ha foder och småkalvarna ska läras att snutta på en annan kossa än sin mamma. Hundarna vill ha mat och lite skoj att göra. Eftersom det är fint väder får ett gäng småkvigor gå ut en stund på dagen och då kan Latte få hjälpa mig att ta in dem.

Oj, vad kul det var...men han lyder riktigt bra...han springer runt dem, samlar i hop dem och driver dem fram till mig och sedan föser vi in dem i stallet. Han stannar på kommando och tycker att han är riktigt duktig.

Sedan får Valle vara med mig i gamla ladugården för han stör varken kor eller kvigor med sin närvaro. Han var med på den tiden jag hade mjölkkor och då låg han på trappen in till mjölkrummet och väntade på att få fösa ut korna när mjölkningen var färdig.

 

Antal kommentarer: 1

2010-11-16 19:08:47 - Erika, erika_b_@hotmail.com

Fint att båda hundarna är bra på sitt sätt!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)